Biyogaz ve Çöp Gazı İşletmelerinde Üretkenliği Artırma Konusu Ele Alındı

“Biyogaz ve Çöp Gazı İşletmelerinde Üretkenliği Artırmak” konulu webinar 24 Haziran 2021 tarihinde çevrimiçi olarak Sektörel Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü Feraye Gürel’in moderatörlüğünde Biyoenerji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi  Ahmet Musluoğlu, İltekno Servis Yöneticisi  Atamer Derinpınar, Mobil Oil Türk A.Ş. Saha Mühendisi Ömer Koyuncu ve İTÜ Öğretim Üyesi ve SÜT-D Başkanı Prof. Dr Filiz Karaosmanoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.

Musluoğlu: Biyogaz Tesisi Kurulum Aşamalarına Uzman Ekip Desteğiyle Başlamak Karlılık Oranlarını Yükseltiyor

Webinarda ilk sözü Biyoenerji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Musluoğlu aldı. Dernek faaliyetleri hakkında kısa bir bilgilendirme yaparak başladığı sunumunda biyogaz teknolojisinin Avrupa’daki yaygınlığı hakkında bilgiler iletti.

Sektörün Avrupa’da çeşitli devlet teşvikleriyle doğru orantılı yaygınlaştığını ifade eden Musluoğlu, ülkemizde açıklanan teşvik paketleri sonucunda 80 civarında tesisin faaliyete geçtiğini ancak yeni açıklanan teşvik paketinin tesis artış hızını düşürmesini beklediğini ifade etti.

Musluoğlu konuşmasında bir biyogaz tesisinin karlılık oranını etkileyen en önemli gider maliyetlerinin başında lojistik harcamalarının geldiğini belirterek, tesiste kullanılacak atıkların getirilmesi ve işlendikten sonra bertaraf edilmesinin doğrudan lojistik maliyet olarak yansıdığını ifade etti. Musluoğlu, tesislerdeki lojistik maliyetlerin genel gider kalemlerinde yüzde 10 ile yüzde 25 arasında bir bölümü kapsadığını söyledi.

Bakım ve yedek parça maliyetlerinin de genel giderler içinde yüzde 10 ile yüzde 18 arasında bir pay oluşturduğunu belirten Musluoğlu, bir biyogaz tesisi yatırımı yapılırken örnek yatırım fizibilitelerinde vasat proses tasarımlı bir tesisin yüzde 73 gideri varken, optimum proses tasarımlı bir tesisin ise gider kısmını yüzde 52’lere kadar düşürebildiğini ifade etti. Sonuçta yatırım dönüş süresinin 7,8 yıl yerine optimum proses tasarımlı tesiste 4,9 yıla düştüğünü açıkladı. Bu durumda tesis kurarken karlılık ve verim sağlamak için uzman bir ekiple kurulum aşamasına başlamanın çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Derinpınar: Gaz Motorlarının Bakımı Verimlilik Açısından Önemli

İltekno Servis Yöneticisi Atamer Derinpınar firmasının kısa tanıtımıyla başladığı sunumunda yenilenebilir enerjiden yararlanarak çalışan ve elektrik üretiminde kullanılan gaz motorları hakkında teknik bilgileri webinar katılımcılarıyla paylaştı. Gaz motorlarının teknik bakım aşamaları konusunda bilgi verirken, teknik bakımın verimlilik, dolayısıyla karlılık açısından neden önemli olduğunu aktaran Derinpınar sunumun devamında biyogaz ve çöp gazının içerdiği yüksek miktardaki metan ile yurtiçinde ve dünyada elektrik üretiminde kullanılan değerli bir enerji kaynağı olduğunu ve fosil yakıtların yakılmasını azaltarak emisyon salınımının azalmasına ciddi katkı sağladığını belirtti.

Koyuncu: Madeni Yağlar Gaz Motorlarını Koruyarak İşletmenin Karlılık Oranına Olumlu Katkı Sağlar

Mobil Oil Türk A.Ş. Saha Mühendisi Ömer Koyuncu, biyogaz ve çöp gazı motorlarında kullanılan madeni yağın önemi hakkında bir sunum gerçekleştirdi.

Gaz motoru yağlarına neden ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Koyuncu, çöp gazı ve biyogazın kullanıldığı motorlarda yakıt kalitesinin değişkenliğinden dolayı tüm şartları kapsayan optimum bir ürünün geliştirilmesinin öneminin büyük olduğunu söyledi.

Yağlarla ekipmanların korunarak verimliliğin artmasının hedeflendiğini belirten Ömer Koyuncu, “Yağlar sayesinde sürtünme ve aşınma minimize edilir. Yağlar korozyona karşı korurken, ekipmanları soğutur. Ayrıca kirleticileri ekipmandan uzaklaştırır. Böylece verimlilik artarak tesiste karlılık oranı yükselir” dedi.

Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu: Temiz Bir Çevre İçin Biyogaz ve Çöp Gazı Çok Önemli

Webinarın son bölümünde İTÜ Öğretim Üyesi ve SÜT-D Başkanı Prof. Dr Filiz Karaosmanoğlu ‘Biyogaz ve Çöp Gazı Sektörüne Genel Bakış” konulu sunumunu gerçekleştirdi.

“Temiz bir çevre için biyogaz ve çöp gazı çok önemlidir. Türkiye’de biyogaz tesislerinde atıklar işlenirken elektrik üretimine yönelik tasarlandığı için gübre üretimi dikkate alınmıyor ya da ikinci plana atılıyor ve bu bir sorun oluşturuyor. Aslında biyogaz üretiminde temel ürün elektrik değildir. Biyogaz üretecek rafinerinin altın ürünü gübredir. Bu atıkların hepsi uygun bir şekilde işlendikten sonra gübreye dönüşmeli.” Diyen Karaosmanoğlu;  “Çöp gazının önemi de elektrikten öte sürdürülebilir şehir yönetiminde kentsel atıkların enerjiye dönüştürülmesinden gelir. Bu konuda İstanbul’un 2050 için karbon nötr hedefi var. Bu doğrultuda çöp gazının önemli bir rolü var.” Şeklinde sözlerini sürdürdü.

Atığı yönetirken tekrar atık çıkartmamanın da çok önemli olduğunun da altını çizen Karaosmanoğlu;  “Çöpten çöp çıkartmamak lazım.” dedi.