IFAT Eurasia 2023, Döngüsel Ekonominin Tüm Paydaşlarını Buluşturuyor 

2023 ile birlikte döngüsel ekonominin başarısı ve geleceği açısından yeni bir döneme girildi. Dünyada birçok şirket ve kamusal kuruluş için karbon emisyonlarının azaltılması ve yenilenebilir enerji yatırımlarının hızlandırılması konusunda öngörülen hedef tarihler her geçen gün daha yaklaşıyor.

Bu konuda 2025 ve 2030 yılları iki önemli tarih olarak öne çıkıyor. Birçok şirket halihazırda hem yenilenebilir enerji kullanımında hem de atık yönetiminde ve emisyon hedeflerinde 2025 tarihine odaklanmış durumda. 2030’a kadar emisyonları yüzde 50-55 oranında azaltmayı hedefleyen AB Yeşil Mutabakatı şirketler dünyası için en önemli referans durumunda. Avrupa’daki şirketlerin rekabetçi üstünlükleri önemli oranda Yeşil Mutabakat hedeflerine uyum yeteneklerine bağlanmış durumda. AB ekonomileriyle yakın iş birliği ve ticaret içinde olan tüm ülkeler ve şirketler yönünden de Yeşil Mutabakat’ın öngördüğü hedefler ve sınırlamalar önemli olacak.

BİYOKÜTLE VE YENİLENEBİLİR ENERJİ

IFAT Eurasia Uluslararası Çevre Teknolojileri İhtisas Fuarı adına değerlendirmelerde bulunan EKO Fuarcılık Fuarlar Müdürü Namık Sarıgöl yenilenebilir enerji kaynaklarının, küresel enerji tüketimi ve elektrik üretimindeki payının gün geçtikçe arttığını söyledi. Biyokütleden elde edilen enerji miktarının yenilenebilir enerji alt kollarından elde edilen toplam enerjinin yarıya yakınını karşılar hale gelmesinin önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Sarıgöl şu bilgileri verdi; “Biyokütle için özel olarak yetiştirilen tarımsal ve hayvansal kaynaklara ek olarak tüm organik atıkların kullanılabildiği süreç, enerji eldesinin yanında atık yönetimi planlanmasını da kolaylaştırıyor. Enerji ihtiyacımızı azaltacak bir diğer yol da geri dönüşüm oranlarımızı yükseltmek olacak. İkincil hammadde kullanılarak yapılan üretimde endüstriyel işlem sayısı azaldığı için de büyük oranda enerji tasarrufu sağlanıyor. Tasarruf oranı, kağıt üretiminde atık kağıt kullanılması halinde %50, alüminyumun geri dönüşümü işlemlerinde %95’e ulaşıyor. Enerji kazancına veya tasarrufuna ek olarak, bu süreçlerde hem su kullanımı ve hem de buna bağlı olarak oluşan su kirliliği azalacak, hammadde ihtiyacı için yapılan cevher kullanımı ve ithalatı da düşecektir doğal olarak. IFAT Eurasia bu teknolojileri yakından gözlemlemek ve döngüsel ekonominin ihtiyaçlarını karşılıklı olarak ele almak açısından gerçek bir fırsat sunacak”.

EKO Fuarcılık Fuarlar Müdürü Namık Sarıgöl

TÜM PAYDAŞLARI BİRARAYA GETİRECEK

EKO Fuarcılık Fuarlar Müdürü Namık Sarıgöl, “Bir öneri olarak söylemeliyiz ki yenilenebilir enerji kullanımı, atıktan enerji üretimi ve geri dönüşüm konuları bütüncül olarak ele alınmalı, ulusal ve uluslararası paydaşların katılımı ile mevcut teknolojiler incelenmeli ve sürdürülebilir planlamalar yapılmalıdır.  

Bölgemizde uluslararası iş birliği ve yatırım olanaklarının ve fırsatlarının artırılması hedefini kendine misyon edinen IFAT Eurasia’da bir taraftan yenilenebilir enerji ve atık yönetimiyle ilgili en son sistemler, araçlar ve uygulamalar sahne alırken, bir taraftan da sektörün tüm paydaşları karşılaşılan ve karşılaşılacak problemler üzerinde bilgi aktarımı ve paylaşımı yaparak çözüm arayacaklar.” dedi.

DEĞER ZİNCİRİNDE EN ÖNEMLİ TARTIŞMA PLATFORMU 

Çevre Teknolojileri sektörünün başta Yeşil Mutabakat olmak üzere yeni bir düzene hazırlandığını söyleyen Namık Sarıgöl “Su ve karbon ayak izinin takibi, sınırda karbon vergisi düzenlemeleri üretim ve ticaret süreçlerini de değiştiriyor. Değer zincirinde ortaya çıkan yeni yaklaşımlar, çevre sektörüne büyük görev ve sorumluluklar yüklüyor. Sürdürülebilir yaşam ihtiyacı ile insanların eriştiği hayat standartını kullanma ve koruma beklentilerinin dengelenmesi için toplumun tamamında farkındalık yaratılması gerekiyor. Bu şekilde hafifletilecek etkilerin mevcut teknolojilerle minimuma indirilebilmesi önemli oranda mümkün olacak. IFAT Eurasia tüm bu konularda çok önemli bir platform “diye konuştu.

YATIRIMLAR UZUN VADELİ, İYİ PLANLAMA ŞART

Çevre Teknolojileri alt kollarında yapılacak yatırımlar yüksek bir bütçe gerektirdiğini ve yatırımların geri dönüşünün de uzun süreli olduğuna dikkat çeken Namık Sarıgöl bu konuda şunları söyledi; “Bu nedenle proje aşaması iyi planlama, işletme aşaması istikrarlı bir ortam, yatırımın fonlanması uzun zamanlı destek istiyor. Çevre Teknolojileri sektörünün, tüm süreç ve maliyetlerin, faaliyet planlamasının bütüncül olarak ele alınması ve kamu desteğinin sektörün arkasında hissedilmesi durumunda, çevre kirliliğinden enerjiye, sağlıktan stratejik güvenliğe, ithalat ikamesinden istihdama kadar pek çok alanda ülkemize önemli fayda sağlayacağı açıktır”.

27-29 NİSAN 2023 YAKLAŞIYOR

27-29 Nisan 2023 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek IFAT Eurasia Fuarı, Türkiye’nin bu alandaki gelişim ve iddiasını ulusal ve uluslararası ziyaretçilere ve katılımcılara sunmak için kaçırılmayacak bir ortam olacak.  Namık Sarıgöl “Yeni teknolojilerin sergilenmesi ve bilgi paylaşımı için bölgemizdeki en güçlü platform olan IFAT Eurasia, teknoloji üreticileri ve hizmet sağlayıcıları ile atık yönetiminde taraf olan tüm kurum ve kuruluşları buluşturacak. Ve çevre teknolojilerinin en etkili platformu olacak! Fuara yönelik talep ve ilginin her geçen gün artışından büyük mutluluk duyuyoruz. 2022 Aralık rakamları ile IFAT Eurasia bir önceki yıla göre kapasitesini %80 artırmış durumda. Bu ilgi çevresel teknolojiler, atık yönetimi ve döngüsel ekonominin öneminin her düzeyde arttığının da bir işareti “dedi.