İTÜ Güneş Arabası Ekibi Çalışmalarına Hızla Devam Ediyor!

İTÜ Güneş Arabası Ekibi daha temiz bir gelecek için, dünyanın tartışmasız en önemli enerji kaynağı olan güneş enerjisini kullanarak Türkiye’nin güneş enerjisiyle çalışan elektrikli aracını üretmek için çalışmalar yürütüyor. Çeşitli başarılara imza atan İTÜ Güneş Arabası Ekibi normal bir elektrikli araçtan farklı olmaksızın, güneş enerjisiyle çalışan bu araçların hem pist şartlarında hem de zorlayıcı çevre ve uzun yol şartlarında akıllı, verimli ve hatasız sürüşü için alt sistemlerin tasarımları ve üretimlerini gerçekleştiriyor.

Güneş Pilleri:

Güneş pilleri ışık enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren fotovoltaik araçlardır. Güneş pilleri yarı iletken bir diyot olarak çalışırlar.

Güneş pili hücrelerinin üst tabakaları çatlamaların, kırılmaların ve enerji kaybının önlenmesi için yansımayı önleyici kaplama ve korumalardan oluşur. Bu katmanların altında ise N tipi ve P tipi yarıiletken maddeler bulunur. N ve P tipi maddeler yarıiletken maddelerin eriyik halindeyken istenilen maddeler ile kontrollü olarak katkılandırılması sonucu oluşurlar.

Güneş pillerinde yarıiletken madde olarak çoğunlukla çok kristalli silisyum kullanılmaktadır.

Akü:

Batarya Teknolojileri

İTÜGAE elektrik enerjisinin kaçınılmaz depolama alanı olan ve gerek yenilebilir enerjiler gerekse elektrikli araç teknolojilerinin gelişmesi noktasında çok önemli bir yere sahip olan akü ve kapasitör teknolojilerini takip ederek, araç için akıllı şarj ve yönetim ünitelerini geliştirmektedir.

İTÜGAE şu anda halihazırda araçlarında kullanılmakta olan Batarya Yönetim Sistemini (BMS) kendisi üretebilen bir hale gelmiştir. Bu sistem elektrikli araçlarda batarya kullanımlarının en verimli şekilde olmasını sağlamaktadır ve iki tipi bulunur. Bunlar;

  1. Pasif BMS
  2. Aktif BMS

Design Thinking Eğitimi

İTÜ Ekibi Takım ve Grup sorumlularıyla birlikte Design Thinking Eğitimi gerçekleştirdiler. Yürüttükleri projelerde yaratıcı, uygulanabilir ve sağlam çözümler üretmelerinde kullanacakları bir yöntem olan Design Thinking ile çalışmalarından daha fazla verim almayı hedefliyorlar.

Agile ve Scrum Eğitimi

İTÜ Güneş Arabası Ekibi proje ekipleri için önemi giderek artan ve ekiplerin başarılarına önemli katkılar sağlayan “Agile Prensipleri” ve bu prensiplerin en popüler alt kollarından biri olan “Scrum” eğitimi gerçekleştirdiler.

İTÜGAE Neler Başardı?

· TÜBİTAK FORMULA G 2006
İzmir Yarışı:
• ARIBA I – Birincilik Ödülü
• ARIBA II – İkincilik Ödülü

• ARIBA I ve ARIBA II Sıralama Turları Derece Ödülleri

İstanbul Yarışı:
• ARIBA I – Birincilik Ödülü
• ARIBA II – İkincilik Ödülü
• ARIBA I ve ARIBA II Sıralama Turları Derece Ödülleri
• Özgün Katkı Ödülü
· TÜBİTAK FORMULA G 2007

Ankara Yarışı:
• İTÜRA (ARIBA III) – Birincilik Ödülü
• ARIBA II – İkincilik Ödülü
• ANOK Kupası – Birincilik Ödülü
• Özgün Katkı Ödülü
· TÜBİTAK FORMULA G 2008

İzmir Yarışı:
• İTÜRA (ARIBA III) – Birincilik Ödülü
• ARIBA II – İkincilik Ödülü
· WORLD SOLAR CHALLENGE 2009
• ARIBA IV – En İyi Yeni Katılımcı Ödülü
· TÜBİTAK Formula – G 2012 3.lük kupası ve En İyi Tasarım Ödülü
· WSC (World Solar Challenge) 2013 – Dünya Güneş Arabaları Yarışı 2013 Avustralya’da Genel
Klasman 17.’liği
· TÜBİTAK Formula – G 2014 2.lik Kupası
· YFF (Youth for Future) 2016 – Türkiye’nin ilk ve tek Uzun Mesafeli Alternatif Enerjili Araç Yarışı –
Eskişehir, Haziran 2016. 3.’lük Ödülü ve Jüri Özel Ödülü (Tüm Yarış ve Trafik Kurallarına Uyan Tek
Takım Olunması Sebebi ile)
· European Solar Challenge (ESC) 2016 da, KO Schicane etabı 2.liği, genel klasman 7.’liği ve ISF
(International Solar Car Federation) ‘Brain Sport’ Özel Ödülü.
· WSC (World Solar Challenge) 2017 – Dünya Güneş Arabaları Yarışı 2017

Dijital Altyapı ve Robot Teknolojileri

Sürüş Algoritmaları

Sürüş algoritmaları, otonom teknolojiler ve yapay zeka algoritmalarının yaptığı araçlara uygulanması için çalışan İTÜ Güneş Arabası ekibi, test ve modellemeler ile geleceğin teknolojileri konusunda çalışmaya devam etmektedir.

Gömülü Sistem Donanım ve Yazılım Tasarımı

Güncel teknolojilere tamamen adapte olan İTÜGAE, gömülü sistem donanım-yazılım tasarımı ve üretimi noktasında endüstri standartlarında özgün ürünler geliştirmek için çalışmaktadır.

Elektrikli Araç Sistemleri

Normal bir elektrikli araçtan farklı olmaksızın, güneş enerjisiyle çalışan bu elektrikli araçların sistemsel bir bütünlük içerisinde hem pist şartlarında hem de zorlayıcı çevre ve uzun yol şartlarında akıllı, verimli ve hatasız sürüşü için alt sistemlerin tasarımları ve üretimleri İTÜ Güneş Arabası Ekibi tarafından yapılmaktadır.

Güneş Enerji Sistemleri

İTÜ Güneş Arabası Ekibi daha temiz bir gelecek için, dünyanın tartışmasız en önemli enerji kaynağı olan güneş enerjisini, güneş paneli teknolojileri yardımıyla araçlarında kullanıp günlük yaşantımıza entegre edilmesi noktasında çalışmalar yürütüyor.

Enerji Depolama

Güneş arabasının üzerinde bulunan güneş panelleri, güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirir. Aynı zamanda araba üzerinde bir de akü sistemi bulunur. Araç bu panellerden elde edilen enerjiyi ve akünün enerjisini kullanarak çalışır. Araç güç tüketmiyorsa veya güneşten gelen güçten daha az bir tüketim var ise, güneşten gelen enerjiden artan kısım araç aküsünü şarj eder.

Güneş olmadığında araç akü sistemindeki enerjiyi kullanır. Başlangıçta akü sisteminde 5kWhlik enerji mevcut iken ortalama 80km/h ile 300km gidebilmektedir. Araç ortalama 80km/h ile giderek 100km’de 0,15 TL harcar.

İTÜ Güneş Arabası Ekibi Türkiye Turu

İTÜ Güneş Arabası Ekibi olarak test ve tanıtım amacıyla düzenledikleri 5 günlük Türkiye Turu’nda ilk durakları Tekirdağ üzerinden gittikleri Çanakkale idi. Manevi olarak motivasyonu çok kuvvetli olan bu ilimizde Şehitler Abidesi’ne yaptıkları ziyarette yerel halkın ilgisi İTÜ Güneş Arabası Ekibini mutlu etti.

Test cihazları

Test şasisi (Dummy): İTÜGAE aracının iskeleti olan test şasinin üretemini tamamlanmış olup aracın alt sistemlerinde geliştirme yaparken daha pratik ve kolay bir yöntem geliştirmiştir. İTÜGAE tarafından test şasisinde denenen sistem ve teknolojiler daha sonra araca aktarılıp hayata geçirilecektir.